Lymfmassage

Några av symtomen vid trögt Lymfsystem.

Ödem = volymökning, t.ex. vänster ben är större än höger.
Ett svullet område i en kroppsdel orsakat av att lymfvätska samlas i vävnaden.

Primärt lymfödem (medfödd) – Kan uppenbara sig före eller efter fyllda 35 år. En eller flera extremiteter kan påverkas. Oftast påverkas bara benen men det kan också förekomma i andra extremiteter.

Sekundärt lymfödem – Kan förekomma som resultat av kirurgiska ingrepp, strålbehandling, trauma, brännskador, infektioner, eller parasitisk aktivitet.

Lipödem = är en kronisk sjukdom med symetriska försämringar av fettvävnadsfördelningen. Lipödem är ofta förenat med mycket smärta i vävnader.
Symetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna, alltid bilateralt, ibland kan det påverkar armarna, men aldrig händerna, ojämna hud förändringar, som celluliter, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, spontant blåmärke, påverkar bara kvinnor, fetma – bantning (pulverbantning, minskning av kalorier) har nästan ingen effekt på benen, ärftligt- positiv i 40%.

Fibroser =är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop, (det är fibroserna som gör ont vid beröring/massage).

De sitter ofta i nacken “tjurnacke”, runt vristerna, knän, lår, överarmar (gäddhäng), solarplexus, vid gamla skador och ärr. På bilden ser ni en av mina fibroser (bullen) på insida vänster knä och en av orsakerna till att svullnaden uppstår är den lilla skadan (grop) där huden vuxit ihop med bindväven. Så för att minska på vätskan runt knät behöver man även åtgärda, lösa upp skadan. När svullnaden ökar får jag inte bara ont i knät utan det som är värst är att knät låser sig om jag sitter på huk, då får jag slänga mig på rygg och ta tag runt vristen och rycka loss så att benet rätar ut sig igen. Jag har inga som helst problem med knät om svullnaden är så “lite” som på bilden.
Fibromyalgi.
Celluliter, apelsin-hud.
Sömnsvårigheter.
Yrsel, huvudvärk.
Domningar i fingrar, armar.
Sendrag/kramp i benen, pirr i benen.
Svullnad runt hälsenan, kort i hälsenan, hälsporre.
Kramp och smärta runt revbenen.
Värk och stelhet i kroppen, ryggen, nacken.
Frusen.
Har lätt för att få träningsvärk.
Huvudvärk efter träning.
Värk och svullnad i ben och rygg efter motion, promenad.
Svullnar i ben och/eller armar, händer, fingrar.
Övervikt, svårt för att minska i vikt.
Lätt för att bli förkyld, bihåleproblem.
Influensa symtom, värk i kroppen.
”Oro/stress” i kroppen, svårt att slappna av.
Stelhet, värk och smärta i kroppen (som även flyttar runt till olika ställen).
Stel och ont i kroppen/fötterna när man varit stilla, t.ex. efter en natts sömn.
Ryggskott.
Får inget gjort, är långsam, vill inte göra något.
Känslan av att vara tjock, (kan även leda till ätstörningar).

Fibros Så kan det se ut

Lymfsystemet kroppens avlopp

1 slang FRÅN hjärtat men 2 slangar TILLBAKA.

Alla våra celler behöver ständigt ny bra näring. Det vi äter bryts ner till näringsämnen och blir vårt blod som ska åka ut till cellerna via vårt cirkulationssystem.

ARTÄRERNA går från hjärtat, det är stora kärl som är transportsväg för blodet. Artärerna förgrenar sig till mindre kärl men ökar hela tiden i antal, de blir tillslut väldigt många för att det hela tiden ska vara lätt för blodet att komma fram. Till slut är det pyttesmå kärl som heter kapillärer och här tränger näringen ut till vätskan som ligger runt cellerna. Cellerna tar upp näringen och spottar tillbaka skräp och gifter så kallade slaggprodukter. I denna vätska finns förbrukade proteiner, döda celler, bakterier och blåmärken = röda blodkroppar. Det är hjärtat som trycker blodet ut i kroppen.

VENER och LYMFSYSTEMET
Vägen tillbaka till hjärtat går via Venerna som tar 80% av den förbrukade vätskan. Resten 20% går via Lymfsystemet.

Venerna = för att kunna suga upp vätskan behöver det vara gott om protein kvar i blodet, äter man en proteinfattig kost så svullnar man. Venerna kan bara suga upp vätska inga slaggprodukter.

Lymfsystemet = en egen slang uppbyggd av små hjärtan som hela tiden ska suga upp vätskan från tårna upp till hjärtat. Suget uppkommer när vi aktiverar den stora lymfådern i mitten av bröstkorgen, vi andas igång lymfsystemet så tänk på att djupandas.

Jag brukar förklara det så här :
Artärer och vener = vattenslang. När vi föds öppnas vår vattenkran (hjärtat) och på den finns en vattenslang som har samma tryck oavsett om du vattnar med bara slangen eller om du har ett duschmunstycke på, det är hela tiden samma tryck från hjärtslagen.
Lymfsystemet = dammsugaren, vi måste själva aktivera den maskinen, ta fram den ur skåpet, trycka på startknappen (änglavingar), det kan bli stopp i röret (fibroser), vi måste tömma påsen (kissa) och det är lättare att städa lite och ofta än att behöva sanera ett hus.

Lymflasten som slaggprodukterna kallas ska ut via lymfsystemet, kroppens avlopp. Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som är kroppens ”soptipp”, sopgubbarna hinner inte med att ta bort det vi stoppar i oss, och vet inte alltid hur det ska sorteras. Då kan det bli volymökning, inflammatorisk reaktion och infektion, bakterie tillväxt.
Det kan även bli förtätningar och så småningom fettväv och i värsta fall växer bindväv och hud ihop, det heter fibroser (det är det som gör ont vid beröring/massage). I denna förtätande vävnad fastnar ytterligare lymfvätska och hela systemet blir trögt – en ond cirkel har uppstått. Det är som att släppa ut diskvatten med en disksvamp kvar i avloppshålet, det rinner väldigt sakta och det blir skräp kvar. Lymfsystemet blir då trögre och trögre och vi svullnar mer och mer, de flesta människor tror att de “bara har gått upp i vikt, det är väl åldern”. “Jag trodde det var fett”, säger de till mig. Visst blir det fett av svullnad men först är det vatten som samlas sen blir det fettceller så kan vi hålla borta vätska så kan vi hålla en hälsosam vikt.
Skräpet irriterar och ”bygger” olika sjukdomar, (t.ex. förkylning, ledvärk, fibromyalgi, allergier mm) beroende på individens egna svag punkter.

Lymflast: det lymfsystemet transporterar bort.

Analys av lymflasten sker i lymfnoderna (kroppen har ca 600st varav ca 200st vid halsen) (noderna kallas även lymfknutor). De sitter (mest på framsidan av kroppen så att vi kan nå dem med egenmassage) vid halsen, armhålor, i bröstkorgen, ljumsken, knäveck och armveck.
Om det finns t ex bakterier så larmas IMMUNSYSTEMET.
Får passera lymfnoderna: Döda celler, proteiner, fett, överskottsvätska.
Kapslas in i lymfnoderna: Skräp som tatueringsfärg, asbests, glas mm.
Larm: Bakterier och virus.

Lymfvätskan ska tillbaka till blodet. Det sker vid nyckelbensgropen. Vätskan/blodet renas i lever, njurar och mjälte. Du kissar ut vätskan och slaggen.

Lymflasten tar sig ända från tårna till hjärtat via lymfsystemet. Man kan se lymfsystemet som ett vägnät. Det finns små vägar som bara tar lite lymfvätska och större vägar där det får plast mer lymfvätska. Det som är viktigt är att hålla alla avstängningar och vägarbeten borta, annars blir det kö och vi svullnar. Och bilarna längst fram i kön (närmast hjärtat) ska köra först när vi ökar flödet med hjälp av massage, djupandningar, rörelse. Allt som sitter åt och stryper av skapar svullnad. En för hårt sittande BH, trosa (midja och ljumske), strumpa, ring, klocka eller byxa skapar alltså svullnad.

Lymfhjärtana jobbar ihop med vårt lugn och ro system.

Lymfsystemet jobbar sämre vid stress. Stress kan vara konflikt i relationer, jobbiga besked (dödsfall, uppsägning, skilsmässa mm), ont om pengar, allergier och överkänslighet, mediciner. Chock kan vara, jag krockade nästan, jag halkade och nästan slog mig, och skador som är verkliga.

Koppla av och njut då ökar funktionen på lymfsystemet.

Öka flödet. Tryckväxling aktiverar lymfhjärtana = rörelse, musklerna växlar mellan att vara spända och avslappnade, lymfmassage och stödstrumpor. Rätt strumpor har enorm betydelse, det ska vara Stay-up eller strumpbyxa, knästrumpor gör med skada än nytta.